زولپیدم چیست؟
زولپیدم یک داروی آرام بخش می باشد که برای درمان بی خوابی بصورت کوتاه مدت مورد استفاده قرار می گیرد. تاثیر این دارو ۱۵ دقیقه بعد از مصرف آن شروع شده و تا ۲ الی ۳ ساعت باقی می ماند.
زولپیدم با نام های تجاری مختلفی مانند زولپیرست (Zolpirest)، زولیناکس (Zolinax)، دریمکس (Dreamex)، استیلناکت (Stilnoct) در داروخانه ها در دسترس می باشد.
این دارو بطور کلی خواب آور می باشد و دارای ویژگی های ضد تشنج و آرامش بخش است اما بطور کلی افراد مبتلا به بیخوابی نباید بیشتر از یک هفته از این دارو استفاده نمایند. همچنین به علت تاثیر فوری آن باید درست قبل از خواب این دارو را مصرف نمود.
عوارض جانبی:

حتما در صورتی که دچار یکی از این علایم شدید با روانپزشک خود تماس بگیرید و او را در جریان قرار بدهید.
- درد قفسه سینه، ضربان قلب سریع یا نامنظم، احساس تنگی نفس.
- تنفس مشکل و یا بلع.
- خواب آلودگی در طول روز، سرگیجه، ضعف، احساس “دارو” یا نور سر.
- احساس خستگی، از دست دادن هماهنگی.
- گرفتگی بینی، خشکی دهان، بینی یا گلو.
- تهوع، یبوست، اسهال، ناراحتی معده.
- سردرد، درد عضلانی.
منع مصرف:
افرادی که دچار افسردگی هستند باید از مصرف زولپیدم پرهیز کنند زیرا این دارو می تواند باعث شدت بخشیدن به افسردگی شود و حتی خطر خودکشی را در فرد دچار افسردگی افزایش دهد.

سالمندانی هم که نسبت به داروهای خواب آور حساسیت دارند بهتر است در مصرف آن احتیاط کنند. در مورد زنان باردار تاثیر این دارو بر روی نوزاد مشخص نیست ولی با این حال مصرف آن برای این گروه با احتیاط توصیه می شود.
اختلال دارویی و اثرات سوء مصرف
داروهای زیر در فارماکوکینتیک زولپیدم تداخل ایجاد میکنند:
کلرپرومازین، سایمتیدین، فلوکونازول، ایمیپرامین، ایتراکونازول، کتوکونازول، ریفامپیسین، ریتوناویر.
بین زولپیدم و کاربامازپین و فنیتوئین احتمال بروز تداخل وجود دارد هرچند هنوز دلایل قطعی برای این نظریه وجود ندارد.

در صورتی که شما بدون تجویز روانپزشک اقدام به مصرف زولپیدم نمایید، احتمال وابستگی و سوءمصرف آن افزایش پیدا می کند. استفاده از زولپیدم همراه با الکل یا حشیش به هیچ عنوان توصیه نمی شود.
در صورت استفاده بیش از حد علایمی مانند تنگی مردمک چشم، دپریسیون تنفسی، افزایش سداسیون (تسکین)، کما و مرگ وجود دارد. در صورت استفاده همزمان با الکل و مواد مخدر و نیز قرصهای اعصاب و داروهای ضد افسردگی احتمال تشدید عوارض وجود دارد.
علائم قطع مصرف:
قطع دارو به ویژه زمانی که دوز مصرف دارو بیشتر از حد مجاز و توصیه شده باشد میتواند سبب بروز گیجی شدید (دلیریوم)، تشنج و دیگر عوارض جانبی شود. به ویژه اگر به مدت طولانی و با دوز بیش از حد توصیه شده مصرف شده باشد. احتمال بروز وابستگی فیزیکی و نیز سوء مصرف در افراد الکلی بیشتر است.
در افرادی که وابستگی فیزیکی و یا تحمل به زولپیدم ایجاد شده باشد، دارو را باید به تدریج و در طی ماهها قطع کرد تا احتمال بروز عوارض جانبی کاهش پیدا کند.

دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.