تصویر ذهنی

تصویر ذهنی

نوشته شده توسط :

خانم فرزانه احمدی – دانشجوی دکتری تخصصی مشاوره

یکی از ویژگی های اصلی آدمی، توانایی خودارزیابی آگاهانه اوست و تصویر ذهنی نیز چیزی جز نتیجه حاصل از این خودارزیابی نمی باشد که بیان کننده میزان درک و شناخت ما از خویشتن است. در واقع تصویر ذهنی، ارزیابی شخصی ما از ویژگی ها، توانایی ها و مهارت های خودمان است که باعث پدید آمدن باور و ذهنیتی خاص در باره خویشتن ما خواهد شد.

برای درک روانشناسی تصویر ذهنی و برای آنکه بتوانید از آن در زندگی خود بهره گیرید، لازم است در باره مکانیزمی که این روانشناسی برای رسیدن به هدف هایش به کار می گیرد، اطلاعاتی داشته باشید.

مکانیزم مغز و دستگاه عصبی

مغز و دستگاه عصبی انسان مکانیزم هدف جوی شگفت انگیزی دارد و برای رسیدن به هدف های شخص فعالیت می کند. اگر شخص به دنبال موفقیت باشد به سود او و اگر در پی شکست باشد به زیان او کار می کند.

نقش خرد و دانش در تصویر ذهنی

تصویر ذهنی چه در جهت بهتر شدن باشد و چه در جهت بدتر شدن، تنها ناشی از خرد یا دانش خردمند نیست بلکه حاصل تجربه کردن است. به عبارت دیگر، تصویر ذهنی حاصل تجربه های خلاق گذشته است و به همین طریق هم می توانید آن را تغییر دهید.گفتیم که تصویر ذهنی بر اساس باورهایی که از خود داریم ساخته شده است اما بی انکه بدانیم اغلب این باورها در اثر تجارب گذشته، موفقیت ها، شکست ها، حقارت ها، پیروزی ها و رفتاری که سایرین در گذشته و بخصوص در دوران کودکی با ما داشته اند، شکل گرفته اند. با این مجموعه از تجارب در ذهن خود تصویری می سازیم و در درستی اش تردید نمی کنیم و آن را حقیقی می پنداریم و با توجه به آن قدم ها را برمی داریم.

خوب حالا اگر بپذیریم که می توانیم خودانگاره و به دنبال آن رفتار و سرنوشت خودمان را تغییر دهیم، سئوال مهم تری پیش می آید و آن اینست:

چگونه چنین تغییری ایجاد می شود؟

برای این کار باید بتوانید با توجه به پویایی و تغییر پذیری تصویر ذهنی، سیستمی را در درون خودتان طراحی و اجرا کنید که علاوه بر شکل دهی مثبت به خودانگاره شما، بتواند همواره آن طرح را در دنیای واقعی زندگی روزمره تان نیز حفظ کرده و ارتقا دهد. موارد زیر در این هدف شما را یاری می دهد:

  • قبل از هر چیز باید بتوانید تمام خصوصیات خود را بپذیرید و خود را بدون هیچ قید و شرطی دوست داشته باشید.
  • حتما نسبت به هر فکر نامطلوب ذهنی خود، آگاهی و هوشیاری پیدا کنید و یا با به دست گرفتن و کنترل ذهن خود روند رشد این گونه افکار مخرب را متوقف نمایید. به جای این که به چنین افکاری اجازه دهید تا ذهن شما را تخریب کنند و نتایجی مثل عصبانیت، افسردگی، ترس و ناامیدی را برایتان به ارمغان بیاورند، آنها را از گردونه زندگی تان خارج کنید. در واقع شما اجازه ورود و خودنمایی را به آن ها نداده و رشد تفکرات منفی درون خود را در همان زمان جوانه زدن، متوقف می کنید.
  • سعی کنید اصل و ریشه افکار نامطلوب و مخرب ذهنی خود را بیابید و در صورتی که موفق به این هدف نشدید به یک مشاور مراجعه کنید.
  • خود را از قید و بند ترس ها و خاطرات بد گذشته رها کنید.
  • از افرادی که به شدت شما را سرزنش می کنند، فاصله بگیرید.
  • در دوستی و رفاقت با کسانی که به دنبال تحقیر کردن شما هستند تجدید نظر کنید. دوستانی را برگزینید که ارزش شما را می دانند و از ویژگی های مثبت شما قدرشناسی و حمایت می کنند.
  • فهرستی از نقاط قوت و توانمندی های خود را تهیه کنید. توجه خود را معطوف به آن ها کنید و تصویر ذهنی شیرینی از آن توانمندی ها بسازید. بر روی تصورات مثبت ذهنی تمرکز کنید و در این امر کاملا متبحر شوید تا از عادات زندگی شما به شمار آیند.
  • هنگام ایجاد حوادث منفی از هر گونه اغراق بپرهیزید. در این شرایط فضای ذهنی خود را با واژه های افراط آمیز منفی تیره و تار نکنید که مثلا: «من همیشه اشتباه می کنم» و یا «من هیچوقت پیشرفت نمی کنم». این برچسب های منفی برایتان گران تمام خواهد شد.
  • هنگام عصبانیت،خشم و غضب مراقب باشید به خود بی حرمتی نکنید. شما اگر کسی را ببینید که در حال توهین به دیگران است چه عکس العملی از خود نشان می دهید؟ احتمالا او را از بی احترامی و اهانت به دیگران منع می کنید. خوب پس چرا به خودتان نهیب نمی زنید؟
  • برای دست یابی به قدرت تغییر تصویر ذهنی باید بتوانید تخیلات خود را در فضای آن چه که دوست دارید در آینده به آن ها برسید، آزاد کنید.
  • در هر مسیری که گام بر می دارید اگر تلاشی سخت، منظم و مستمر از خود نشان بدهید، مطمئننا پیشرفت خواهید کرد. با بررسی نمودار میزان پیشرفت خود در راه رسیدن به اهداف مختلف زندگی، نیل به هر گونه موفقیت جزیی را نیز جشن بگیرید. این کار کمک قابل توجهی به تحقق تصاویر ذهنی شما و واقعی تر نمودن آن ها خواهد کرد.

ذهن ما قدرت پرواز دارد، به هر کجا که اراده کنید می رود،گذشته های دوردور، حتی جاییکه قبلا نبودید، و به آینده خیلی خیلی دور، آنجا که هنوز بنیانی ندارد، این دیگر به دست شماست که این پرنده تیز پرواز را به کجا ببرید و از او چه بخواهید!

آدمی می تواند در زندگی خود به هر آنچه که فکر می کند و در ذهن شکل می دهد دست یابد به شرطی که بتواند آن ها را از اعماق وجود باور کند.

 

یک لحظه به خود و زندگی تان نگاه کنید، قبول کنید که چیزی که الآن در حال نگریستن به آن هستید ساخته فکر و نتیجه عملکرد شماست. همان گونه که اشاره شد، تصویر ذهنی به معنای آن چه هستید و آنچه خواهید بود، تلقی می شود یعنی همان گونه که وضعیت حال شما نتیجه خودانگاره گذشته شماست، وضعیت آینده تان بستگی به خودانگاره کنونی شما خواهد داشت. به عبارت دیگر:

«زمان طراحی بیست سال آینده زندگی شما، همین الآن است نه بیست سال دیگر».

 برای شروع، تصویری از بیست سال دیگر و زمانی که به خواسته های خود دست یافته اید در ذهن خود بسازید. پس از آن در دفترچه زیبایی لیستی از مهم ترین اهداف ده ساله، پنج ساله، دوساله و یک ساله خود را در تمام جنبه های زندگی اعم از جسمانی، مالی، شغلی، تحصیلی در راستای اهدف نهایی بیست ساله خود مکتوب کنید. با تبدیل آرزو ها به اهداف و نوشتن آن ها، فکر خود را به چالش دعوت می کنید و آگاهی بیشتری به ویژگی ها و توانمندی های خود پیدا خواهید کرد.

به اهداف خود ایمان تمرکز داشته باشید و در راه رسیدن به آن ها تلاش کنید. اطمینان داشته باشید که هیچ مانعی قدرت شما را در رسیدن به آرزوهای تان مهار نخواهد کرد.

نوشته شده توسط :

خانم فرزانه احمدی – دانشجوی دکتری تخصصی مشاورهفرزانه احمدی

جهت اطلاع و رزرو وقت مشاوره حضوری بر روی گزینه تماس با ما کلیک کنید

جهت اطلاع و ثبت نام کارگاه های آموزشی – درمانی  ثبت نام نمایید


شماره های تماس با صدای زندگی

نیاز به مشاوره دارید؟

دیدگاهتان را بنویسید