افسردگی در کودکان – شناخت نشانه ها و روش های مقابله با آن
احساس غمگینی، تحریک پذیری و داشتن خلق بد و افسرده در زمانهای مختلف در کودکان، بهنجار است. اما وقتی احساسات و افکار منفی برای مدت طولانی جریان داشته باشند و توانایی کودک را برای عملکرد معمولی محدود کنند، ممکن است که نشانهی افسردگی باشد. انواع مختلفی از افسردگی وجود دارد.
افسردگی یک نوع اختلال خلقی است. علامت های اصلی آن زمانی است که کودکان برای یک هفته یا بیشتر، ناراحت، سست یا کج خلق باشند. نشانه ی دیگری که یک کودک افسرده ممکن است داشته باشد افکار منفی است که شامل تمرکز بر اشتباهات و مشکلات، انتقاد زیاد یا (خود انتقادی) و زیاد غر زدن است. افسردگی می تواند در میزان انرژی، توجه، و خواب تداخل ایجاد کنند.
کودکان افسرده ممکن است اشتیاق خود را نسبت به فعالیت ها و کارهای مدرسه از دست بدهند و خسته به نظر برسند، و به راحتی ناامید شوند و از دوستان و خانواده کناره بگیرند. وقتی کودکان افسرده هستند خیلی برایشان سخت است که تلاش کنند؛ حتی برای کارهایی که قبلاً از آن لذت میبردند.

افسردگی در کودکان – شناخت نشانه ها و روش های مقابله با آن
افسردگی باعث می شود که کودکان خود را بی ارزش، محدود و دوست نداشتنی احساس کنند. ممکن است که افسردگی مشکلات هر روزه را سخت تر از آنچه هستند نشان دهد. زمانی که افسردگی شدید است، ممکن است که کودکان به رفتارهای آسیب زا یا حتی خودکشی روی بیاورند.
تشخیص انواع افسردگی
برای والدین و بزرگتر ها دانستن اینکه کودکی افسرده است بسیار سخت است. یک خلق عصبانی یا تحریک پذیر ممکن است یک رفتار بد یا بی احترامی به نظر برسد. انرژی کم و کاهش علاقه ممکن است این گونه به نظر برسد که کودک تلاش نمیکند. والدین و یا خود کودکان و نوجوانان ممکن است که متوجه نشوند اینها نشانههای افسردگی هستند. زیرا افسردگی ممکن است از راه های متفاوت ظهور کند، و اگر احساسات غم یا خلقهای بد برای هفته ها ادامه داشته باشند بهتر است به پزشک مراجعه شود.
تشخیص افسردگی و اختلال های خلقی دیگر
هنگام تشخیص افسردگی و اختلال های خلقی مشابه آن، پزشکان و متخصصان سلامت روان از طبقه بندی های متفاوتی استفاده می کنند که در تمام آنها خلق افسرده به عنوان نشانه ی اصلی در نظر گرفته می شود. در ادامه انواع افسردگی معرفی می شوند.

- اختلال سازگاری همراه با خلق افسرده: این نوع افسردگی بعد از یک رویداد ناراحت کننده به وجود می آید. این رویداد ناراحت کننده شامل هر رویدادی میشود از یک بلای طبیعی (مانند زلزه) گرفته تا مرگ یکی از اعضای خانواده.
- افسردگی مزمن (دیستایمیا) افسردگی خفیف تری است که به صورت تدریجی شکل گرفته است و برای دو سال یا بیشتر طول کشیده است.
- افسردگی اساسی یک دوره ی حاد افسردگی است که اخیراً شروع شده و حداقل به مدت دو هفته طول کشیده است.
- اختلال خلقی فصلی: یک نوع افسردگی است که به میزان نور مرتبط می شود. وقتی که روشنایی روز کوتاه تر باشد، مانند زمستان، این اختلال به وجود میآید.
- اختلال دوقطبی که همچنین «افسردگی مانیک» یا «افسردگی دوقطبی» نامیده نیز می شود، موقعیتی است که شامل دوره هایی از افسردگی عمده و دوره های مانیا (تجربه ی افراطی هیجان ها) می شود.
- اختلال بد تنظیمی خلق اخلال گرانه الگویی از کج خلقی مکرر و شدید؛ انفجارهای خشم و پرخاشگری، خلق تحریک پذیر است که حداقل یک سال در کودک زیر شش سال طول کشیده باشد.
کمک گرفتن
افسردگی و دیگر اختلال های خلقی با رسیدگی مناسب بهتر می شوند، اما مشکلات اگر معالجه نشوند ادامه پیدا می کنند، یا حتی بدتر هم می شوند.

اگر شما فکر می کنید که فرزندتان ممکن است افسرده باشد یا این که یک مشکل خلقی دارد:
-
با فرزندتان دربارهی افسردگی و خلق صحبت کنید.
کودکان ممکن است احساس خود را نادیده بگیرند، پنهان کنند یا این که احساسات خود را انکار کنند. یا این که ممکن است که متوجه افسرگی خود نشوند. کودکان بزرگتر و نوجوانان ممکن است طوری رفتار کنند که انگار کمک نمی خواهند، اما در هر صورت با آن ها صحبت کنید. گوش کنید؛ حمایت کنید و عشق خود را به آنها نشان دهید.
-
با پزشک متخصص اطفال یک قرار ملاقات تعیین کنید.
ممکن است که دکتر یک تست کامل جسمی بگیرد. یک تست جامع به دکتر این امکان را می دهد که شرایط دیگری را که ممکن است نشانه های شبه ـ افسردگی تولید کنند بررسی کند. اگر پزشک به این نتیجه برسد که کودک شما دارای افسردگی یا یک اختلال مشابه دیگر است شما را به یک متخصص برای سنجش و درمان ارجاع می دهد.

-
به یک متخصص سلامت روان مراجعه کنید.
افسردگی می تواند بهتر شود اما بدون کمک ممکن است ادامه داشته باشد یا بدتر شود. روانپزشک یا روانشناس کودک و نوجوان می تواند به ارزیابی کودک شما بپردازد و درمان هایی را توصیه کند. درمانگران، افسردگی و سایر اختلالات خلقی را به وسیلهی رواندرمانی، بعضی اوقات با دارو یا هر دو درمان میکنند.
مشاوره با والدین هم قسمتی از درمان است. در این روش بر بهترین روشهایی که والدین می توانند از کودک خود حمایت کنند و به او پاسخ دهند تا بر افسردگی غلبه کند تمرکز می شود.
روشهای بیشتری برای کمک
درمان با یک درمانگر بسیار مهم است. اما شما هم نقش مهمی دارید. این امور ساده ولی قوی در خانه میرتواند به مقابله ی کودک شما با افسردگی کمک کند. مطمئن شوید که کودک تان غذای مقوی استفاده کند، به اندازه ی کافی بخوابد و فعالیت های جسمی روزانه داشته باشد. زیرا این موارد تاثیر خوبی روی خلق میگذارند.
از زمان کنار هم دیگر لذت ببرید.
برای کودک تان وقت بگذارید و کارهایی را انجام دهید که هر دو لذت می برید. پیاده روی کنید، بازی کنید، کاردستی درست کنید، یا یک فیلم سرگرم کننده ببینید. ترغیب گام به گام هیجان ها و خلق مثبت (مانند لذت، آرامش، سرگرمی و تفریح) میتواند به صورت تدریجی به غلبه بر خلق افسرده کمک کند.
صبور و مهربان باشید.
وقتی افسردگی باعث می شود که نوجوانان و کودکان بدخلق و تحریک پذیر باشند، والدین سریع ناامید و خشمگین می شوند. به خودتان یادآوری کنید که این حالت ها قسمتی از افسردگی هستند نه یک بی احترامی عمدی. سعی کنید صبور و درک کننده باشید. یک رابطه ی مثبت با والدین تاب آوری کودک در برابر افسردگی را تقویت می کند.

چیزهای مهم که بهتر است درباره ی افسردگی بدانید.
- افسردگی با ناراحتی معمولی فرق دارد. زیرا بیشتر طول می کشد و روی مواردی بیشتر از خلق تاثیر می گذارد.
- والدین زمانی که کودک یا نوجوان به افسردگی دچار می شوند، اغلب متوجه نمی شوند. بنابراین بهتر است علامت های افسردگی را بشناسند.
- افسردگی با توجه و درمان مناسب بهتر میشود.

دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.